Wolvezel

De natuur schonk ons een unieke hernieuwbare hulpbron van essentieel belang voor de moderne maatschappij.

Wolvezel is een proteïnevezel die zich elk jaar hernieuwt en afkomstig is van de lokale landbouw.

• De wol wordt elastisch en bestendig dankzij 24 (ontdekte) aminozuren, die zich als een keten van macromoleculen met elkaar verbinden.

• Het stabiliserende effect van deze verbinding is zo krachtig dat de cellen aan elkaar blijven hangen, ondanks een verlenging van de vezels met 50%.

• De schubbenlaag van de wolvezels is ondoordringbaar – niettemin compenseert de wolvezel zelf het vocht en kan het tot 33% van zijn drooggewicht aan vocht absorberen in de vorm van waterdamp, en deze afscheiden zonder 'nat' te zijn.

• Wol heeft een LOI (Limiting Oxygen Index) van 25,2. De zelfontbrandingstemperatuur is 580 °C.

• Aangezien wol een natuurlijke stof is, is ze niet allergeen en op geen enkele manier gevaarlijk voor de gezondheid (geen vezels in de longen).

• Schapenwol is polyvalent en uiteraard de grondstof die het meest in onze producten voorkomt

.

160921_WOO_Depliant2021
6-Figure1-1

Alle wol heeft deze kenmerken en kan in functie daarvan worden geherwaardeerd. Goede of slechte wol bestaat niet: er bestaan tal van wolsoorten en dat maakt deel uit van de rijkdom van deze natuurlijke en hernieuwbare hulpbron. Wol groeit elk jaar opnieuw op de rug van schapen en kent allerlei dagelijkse toepassingen. Het is dus aan ons om deze grondstof (opnieuw) te ontdekken! En hoe maakt ú gebruik van wol?

TR_WR_WALOTEX_BEL.WOL-2
TR_WR_WALOTEX_SCHEREN-3