Waarom schapen
scheren?

Schapenwol is een vezel dat continu groeit. Tijdens de barre winterse omstandigheden zorgt ze voor bescherming, maar bij het aanbreken van de warme maanden wordt de wol vervelend en lastig voor het dier. Als de wol niet wordt verzorgd, kan ze dik en vuil worden, en vol overblijfselen van stro, hooi, graan en parasieten zitten. Een keer per jaar scheren is dus absoluut nodig.

SCHEREN VOOR HET WELZIJN VAN HET DIER. De dieren zijn na het scheren schoner en lichter. Het is gunstig voor het dynamisme van de dieren. Het stimuleert de trek van de lammeren en ooien, die dan meer melk produceren. Het maakt ook de rammen krachtiger. De lammeren vinden gemakkelijker de uiers van hun moeder en kunnen gemakkelijker en beter zogen.

 VOOR EEN BETERE HYGIËNE. Scheren kan worden beschouwd als een medische handeling die externe parasieten voorkomt (teken, vliegenlarven, schurft, schapenluizen). Het scheren van het achterwerk van de schapen zorgt ervoor dat er geen strontresten blijven zitten!

 OM DE VEETEELT TE VERBETEREN. Geschoren schapen zijn bij een controle door de veearts gemakkelijker te diagnosticeren. Het maakt ook het werk van de exploitant of veeartsen gemakkelijker (sorteren, bloedafname, vaccinaties, het bekappen van de hoeven, verlaten van de schaapskooi, …)

.

TR_WR_WALOTEX_SCHEREN-2

minuten: zoveel tijd heeft een professional nodig om een schaap te scheren.
De geschoren schapenvacht bestaat uit één stuk.


TR_WR_WALOTEX_VOOROPENEN-3
TR_WR_WALOTEX_SCHEREN-3

2 tot 5: zoveel kilo wol produceert een schaap gemiddeld, afhankelijk van het ras.

SCHEREN DOET GEEN PIJN. In tegenstelling tot wat velen denken, doet dit de dieren geen pijn. Goede professionals gebruiken een methode waarbij het dier alles rustig ondergaat. Het schaap wordt niet geboeid en kan zich dus vrij bewegen. De scheerder gebruikt immers geen kracht om het dier in bedwang te houden, het blijft rustig. De schapen moeten nuchter worden geschoren om te voorkomen dat de pens de longen samendrukt en het schaap een oncomfortabele positie aannemt. Alleen lammeren hebben de neiging om tijdens het scheren wat meer te bewegen dan hun ouders. Om dit te verhelpen scheren ervaren scheerders vlotter en ononderbroken, wat de lammeren sust en kalmeert.

 EEN GOEDE SCHEERDER SNIJDT NIET IN DE HUID. Zelfs een professionele scheerder snijdt weleens in het vel van het schaap. Bepaalde kleine uitgroeisels van de huid kunnen kleine schaafwonden veroorzaken. Zulke wondjes kunnen echter geen kwaad en kunnen door alle scheerders perfect ontsmet en verzorgd worden.

 EEN GOEDE SCHEERDER MOET SNEL ZIJN. Vaak scheren de snelste scheerders ook het schoonst, zonder het dier te snijden of de wol te beschadigen. 3 minuten: zoveel tijd heeft een goede professional nodig om een schaap volledig te scheren en een vacht uit één stuk te verkrijgen.

.