Sterk presterende
Producten

Wol heeft een onregelmatige structuur, een beetje zoals schubben die als tegels op elkaar zitten. Dankzij deze fysieke eigenschappen kan wol in haar vezels lucht vasthouden, zodat deze niet verplaatst.

De lucht die zo wordt vastgehouden, vormt een isolatie die het lichaam tegen de buitenomgeving beschermt.

 Daarnaast heeft wol hygroscopische (of wateraantrekkende) eigenschappen: wol produceert warmte wanneer ze vocht absorbeert (tot een derde van zijn gewicht!) en scheidt het in de lucht af. Dit verklaart waarom wollen kleding ons warm houdt bij veranderende luchtvochtigheid, en koel blijft bij hitte.

 Zo weten we ook meteen waarom schapen zowel op de Siberische vlakten als in de Australische woestijn overleven.

THERMISCHE EN GELUIDSISOLATIE - De grondstof wordt duurzaam gewonnen door Belgische landbouwers en door Woolconcept® omgevormd tot panelen, vilt of los, wat uitzonderlijke resultaten oplevert in binnenomgevingen. Denk bijvoorbeeld aan een rustige akoestiek, thermisch comfort en een stabiele luchtvochtigheid. Schapenwol zorgt voor een goede thermische isolatie, met een warmtegeleidingscoëfficiënt tussen 0,035 et 0,041 W/m.K. Het is ook doeltreffend voor geluidsisolatie, vooral voor omgevingslawaai.

 SCHAPENWOL ZUIVERT DE LUCHT - Uit een studie door Gabrielle Wortmann van het DWI (Duits onderzoeksinstituut voor wol) over "de absorptie en het vasthouden door wol van schadelijke stoffen in de lucht, zoals formaldehyde" blijkt dat schapenwol een duurzame oplossing is voor de absorptie van formaldehyde en VOS (Vluchtige Organische Stoffen).

Lees hier de studie →

sourcing
four

Belangrijkste prestaties

NATUURLIJK MATERIAAL - Dankzij haat eigenschappen is schapenwol het enige natuurlijke isolatiemateriaal dat warmte, koelte en vochtigheid bewaart en ertegen beschermt, en tegelijkertijd de lucht zuivert. Schapenwol wordt al duizenden jaren gebruikt. Het is het enige isolatiemateriaal dat continu wordt getest in de extreemste weersomstandigheden. Ze beschikt over de sterkste isolerende eigenschappen* en biedt, in tegenstelling tot elk ander isolatiemateriaal, een unieke combinatie qua gunstige eigenschappen..

1

sonolan_zoom-web

* Warmtegeleiding van 0,035 tot 0,041 W/m2K

belgolan_triangle-S-1

landbouwers en in België getransformeerd.

EEN NATUURLIJKE FILTER (VOS) – Het geheim zit in keratine, het hoofdbestanddeel van de proteïnen die de schapenwol vormen. De moleculen van de zijtakken van het aminozuur kunnen giftige stoffen, zoals formaldehyde, opnemen en neutraliseren. Dat gebeurt in een chemische reactie waarbij de verontreinigende stoffen aan deze moleculen worden vastgehecht of omgevormd.  Lees hier de studie →

2

3

REGELT DE VOCHTIGHEID - Schapenwol kan tot 33% van haar gewicht absorberen in vocht zonder haar isolerende eigenschappen te verliezen. Daardoor zijn een dampscherm en vaak zelfs een dampwerende laag overbodig. Het bewaart haar dikte zonder de structuur van het gebouw aan te tasten. En dit dankzij de unieke structuur van de proteïnevezel: deze is bestand tegen water, dus hydrofoob. Een zeer heilzame eigenschap voor kritieke installaties, bijvoorbeeld als er veel condensatie aanwezig is. Schapenwol biedt ook nog een ander voordeel: als proteïnevezel is het vijandig gebied voor schimmels.

belgolan_square-web
belgolan_box-big

Ons losse wol komt rechtstreeks bij ons aan na tussenkomst van TRAITEX in Verviers.

4

GELUIDSABSORPTIE - Schapenwol heeft uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen voor diverse akoestische situaties met hoge vereisten. Door in akoestische plafonds geluidsvulling of eenvoudigweg vilt van schapenwol te plaatsen, kunt u in alle rust uw belangrijke gesprekken voeren. Architecten, bouwfysici en opdrachtgevers maken in scholen, kantoorgebouwen, conferentiezalen en privéwoningen terecht steeds vaker gebruik van de akoestische producten van Woolconcept® als geluidsisolatie in technische ruimtes en valse plafonds.

Elektriciteit in de lucht? Nooit bij wol! Deze natuurlijke stof produceert geen statische elektriciteit, wat zorgt voor een regelmatiger hartslag en kalmere nachten.

belgolan_triangle-web

Natuurlijk afweermiddel tegen knaagdieren.

BRANDBESTENDIG - De natuurlijke vezel van schapenwol heeft een zelfontbrandingstemperatuur tussen 560 en 600 °C, wat dus ongeveer twee keer zo hoog ligt als die van hout (270 °C). Dankzij hun speciale productieproces hebben schapenwolproducten van Woolconcept® geen extra vlamvertragend product nodig en behalen ze uitzonderlijke waarden tijdens Europese genormaliseerde tests op tegenwerking tegen vuur.

5

LAGE UITSTOOT - Een van de voordelen van schapenwol is dat ze een performant en gezond natuurlijk isolatiemateriaal is, met een heel lage milieu-impact. Schapenwol wordt bovendien lokaal geproduceerd en vergt geen transport op lange afstanden. Het verbruik van grijze energie door schapenwol, van extractie via transformatie tot recyclage, bedraagt 55 kWh/m³.

6

sonolan_zoom-web

Wol vangt bijna 80% lucht op in haar eigen volume

terralan_rouleau_zoom-web

Wol is uitrekbaar en neemt gemakkelijk opnieuw
haar originele vorm aan.

7

VERJAAGT KNAAGDIEREN - Jawel, in tegenstelling tot wat velen denken, kan wol krimpen, waardoor knaagdieren er zich niet in nestelen. Knaagdieren verteren schapenvezels niet. Ook in onze halfharde panelen kunnen ze geen tunnels graven.

8

GOEDKOOP – Wol regelt de vochtigheidsgraad, voorkomt schimmels en houdt knaagdieren weg. Daardoor zijn onze isolatieproducten duurzaam en lang houdbaar. Deze kenmerken rechtvaardigen uiteraard volledig een eventuele hogere prijs tegenover andere al dan niet conventionele isolatiematerialen, die minder bestendig zijn tegen dit soort problemen, en dus mogelijk vaker moeten worden vervangen. Wie Woolconcept koopt, investeert op lange termijn en bespaart.

belgolan_box-big

Het kan tot 33% van haar gewicht absorberen in vocht.

Downloads

Technische fiches

Downloaden  ↓

Certificeringen

Downloaden  ↓

De vacht bestaat uit keratine, een vezelig proteïne met hoog cysteïnegehalte (ongeveer 12%). Het zijn de disulfidebruggen van de cysteïne die de keratine haar consistentie geven. Ze is bestand tegen water, zuren, basen en de meeste enzymen.

Laine-merinos-horizontales

Plaatsing

Door de stabiliteit van wolvezels en de sterke dichtheid ervan zijn onze producten uiterst stabiele materialen die snel en eenvoudig te plaatsen zijn.

 Schapenwolvezels breken trouwens zelfs niet na 20.000 keer plooien.

Voor BELGOLAN (halfhard paneel) kan de unit worden bevestigd (geklemd) in plaats van gespijkerd/geniet. Het volstaat om het paneel te snijden volgens de breedte van de structuur, met een verhoging van 2 cm om een veereffect te verkrijgen. De structuur kan van metaal of hout zijn. Onze ervaring in het plaatsen leert ons dat Belgolan een snelheidswinst van 17% oplevert in vergelijking met andere soepele isolatiematerialen.

Voor SOFTLAN volstaat het de vezels te verluchten door ze uit de baal te halen en ze te plaatsen in de te isoleren oppervlakte. Geen extra gereedschap nodig, eenvoudiger kan niet.

 Voor SONOLAN-LINE: plaats de banden op het oppervlak en snijd ze op maat.

 Voor TERRALAN: plaats de banden op het te bedekken oppervlak door een overdekking van 10 cm tussen elke band aan te brengen, maak gaten als er beplantingen zijn en niet elke meter vilt vast aan de rand om ze goed op hun plaats te houden

Natuurlijke technologie          Prestaties       Plaatsing